Klik hier voor nog meer recepten

DE COUSCOUSKARAVAAN

EIGENSCHAPPEN

Bereidingstijd: 30 min

Menugang: Hoofdgerecht

Bereidingswijze: Bakken

Aantal personen: 4 pers.

INGREDIËNTEN:

  • 250 gram couscous
  • 250 gram peultjes
  • 50 gram rozijnen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika
  • 75 gram cashewnoten
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels muntblaadjes, fijngesneden
  • 2½ dl Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel dille, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • kneepje citroensap
  • peper en zout

BEREIDINGSWIJZE

Schenk heet water over de rozijnen. Laat ze een kwartiertje weken en daarna uitlekken in een vergiet.

Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
Kook of stoom de peultjes beetgaar. Was de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snij in lange repen en daarna in kleine stukjes.

Verwarm 2 eetlepels (olijf)olie in een koekenpan. Doe knoflook, paprika, rozijnen, cashewnoten, en curcuma in de pan. Schep alles om en bak het mengsel 3 minuten op middelhoog vuur.

Pak een grote schaal en meng de couscous, samen met het paprikamengsel en de peultjes. Doe er wat citroensap bij en breng de couscous eventueel nog wat verder op smaak met peper en zout. Tot slot de verse munt er doorheen mengen.

Deze couscous is lekker met falafel en kruidenyoghurt: Meng alle ingrediënten voor de kruidenyoghurt in een kommetje en zet een uurtje in de koelkast. Dan kunnen de smaken op elkaar inwerken en wordt het nog lekkerder. Eet Smakelijk!

HOOFDINGREDIËNTEN

             

Peultjes             Paprika               Citroen

GOUDBRASEM EN VENKEL GEVULD MET VENKELSTAMPOT

EIGENSCHAPPEN

Bereidingstijd:

Menugang: Hoofdgerecht

Bereidingswijze: Bakken

Aantal personen: 4 pers.

INGREDIËNTEN:

  • 6 stuks venkel
  • 4 dl kreeftenbouillon
  • 4 stuks goudbrasemfilet, schoon en geschubd
  • 2 stuks sjalot
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stuk steranijs
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 mespunt saffraan
  • 4 stuks tomaten
  • 2 stuks aardappel
  • 1 stuk wortel
  • 2 dl pernod
  • 1 dl witte wijn

BEREIDINGSWIJZE

Venkel gevuld met venkelstampotje: 
Venkel voorzichtig uithollen. Uitgeholde venkel bewaren om te vullen. 
Van de helft van de venkel puree maken en de andere helft fijn brunoise snijden. 
Brunoise aanzweten, dan puree erbij; zo krijg je een stampot effect. 
Uitgeholte venkel vullen met venkelstampot. 
Filet in een anti aanbaklaag bakken in een beetje olijfolie.

Saus van pastis: 
Alle ingrediënten aanzweten en afblussen, goed laten trekken en inkoken. 
Dan door een puntzeef passeren met 1 eetlepel crème fraiche en een klontje boter.

Serveren met ravioli gevuld met peccorino en een geconfijt tomaatje.

HOOFDINGREDIËNTEN

                 

Venkel            Tomaat            Sjalotje            Tijm                  Winterpeen

WITLOFSALADE MET RUCOLA EN CHERRYTOMATEN

EIGENSCHAPPEN

Bereidingstijd: 15 min

Menugang: Salade

Bereidingswijze: Roerbakken

Aantal personen: 2 pers.

INGREDIËNTEN:

  • 4 struikjes witlof
  • 75 g spekreepjes
  • 50 g cherrytomaten
  • ca. 20 g rucola
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1-2 eetlepels azijn of balsamicoazijn
  • ½ eetlepel appelstroop
  • ½ theelepel mosterd
  • zout
  • versgemalen peper

BEREIDINGSWIJZE

Maak de witlofstruikjes schoon en snij elk struikje in de lengte in zessen. Halveer de cherrytomaten. Bak in een wok op een hoog vuur de spekreepjes uit en neem ze uit de wok. Roer in een kommetje de azijn, mosterd, appelstroop, zout en peper naar smaak en vijf eetlepels van de olijfolie tot een dressing.

Verhit de rest van de olijfolie in de wok en roerbak hierin de witlof circa 3 minuten. Voeg de laatste minuut de dressing toe en warm deze even mee. Schep de warme witlof direct met een schuimspaan uit de wok en verdeel deze samen met de rucola, tomaten en spekreepjes over twee borden. Schenk er de lauwwarme dressing over en serveer deze salade direct.

Dit gerecht bevat ca. 200 gram groenten per persoon. 

Allergie informatie: bevat mosterd

Geschikt voor: glutenvrij dieet, natriumbeperkt dieet, energieverrijkt dieet

Dieet variatietip: Mosterd kun je vervangen door een half lepeltje extra azijn en een half lepeltje extra appelstroop te nemen. Doe er voor natriumbeperking geen extra zout bij. Voor energiebeperking, neem maar 0,5 lepel olie voor het bakken van witlof en 1 lepel olie voor het maken van het sausje. Doe er in dit geval wel iets meer azijn bij of voeg nog wat citroensap toe voor de smaak. Vervang spekreepjes door hamreepjes.

Lekker met Italiaans ciabatta brood.

HOOFDINGREDIËNTEN

               

Witlof             Cherrytomaatjes      Rucola